Over zelfwaardering

Wil je graag weten waarom het  zo belangrijk is
om te werken aan een positief gevoel van zelfwaardering?


Wel, het antwoord is eigenlijk verbazend simpel:
als je een positief gevoel van zelfwaardering hebt, ben je beter beschermd tegen het krijgen van een verslaving of van psychische problemen! Dit noemen psychologen een "beschermende factor". Andere beschermende factoren zijn bijvoorbeeld: een hoge intelligentie hebben, vrienden en familie hebben die voor je zorgen, goed in staat zijn om met lastige emoties om te gaan (vb. kwaad of verdrietig kunnen zijn).

Iedereen maakt tijdens zijn leven wel eens moeilijke dingen mee. Voorbeelden van zo'n moeilijke dingen zijn: je oma die sterft, je ouders die scheiden, je wordt gepest op school, je moet verhuizen of naar een andere school gaan, je wordt ziek of het lukt je niet om op school goed te volgen.
Als je veel van die beschermende factoren hebt, dan kan je veel vlotter met zo'n moeilijke dingen omgaan. Een positief gevoel hebben over jezelf helpt je dus ook om met problemen om te gaan. Het zorgt ervoor dat je niet ziek wordt
Als je een negatief zelfbeeld hebt kan dat ervoor zorgen dat je in jezelf gekeerd geraakt. Het kan ook dat je steeds minder optrekt met vrienden, dat je jouw hobby's verwaarloost en jouw talenten verspilt.

Maak je je zorgen om jouw gevoel van zelfwaardering?

Natuurlijk zijn er ook gebeurtenissen die gewoon heel erg zijn. Ook al heb je nog zoveel zelfvertrouwen en heb je nog zo'n leuke vrienden en ouders, soms kan het erg moeilijk zijn om met zo'n pijnlijke gebeurtenissen om te gaan. En soms heb je niet zoveel geluk met je vrienden en vind je het heel moeilijk om aan je ouders te vertellen dat je je niet zo best voelt. Sommige jongeren vinden van zichzelf dat ze sterk moeten zijn en hun ouders niet mogen lastig vallen als ze in de knoop zitten. Maar eigenlijk vinden de meeste ouders het juist heel fijn en ook belangrijk om te weten hoe het met hun kinderen gaat. Zelfs als het niet zo goed met hen gaat.

Stel dat je merkt dat je problemen hebt, dan kan je op verschillende plaatsen terecht:
  • Bij je ouders.
  • Bij je vrienden of familie.  
  • Bij je leerkrachten op school.
  • Bij het Centrum voor LeerlingenBegeleiding (CLB)

Als je eens wil praten met iemand die jouw naam niet kent (= anoniem), dan kan je bijvoorbeeld eens naar het JAC gaan. Dit is het Jongeren Advies Centrum, een centrum waar je gewoon kan binnenstappen met al je vragen. Zij zullen samen met jou kijken hoe ze jou het beste kunnen verder helpen. Je hoeft er zelfs niet thuis voor weg te gaan, want je kan ook via het internet contact opnemen. Zo kan je elke weekdag chatten om je vragen te stellen.

Ook bij de Kinder- en Jongerentelefoon kan je terecht met al je vragen. Op hun website vind je heel wat informatie over verschillende thema's. Je kan gratis en anoniem naar hen bellen op het nummer 102. Als je dat liever wil, kan je ook met hen chatten.

Zit je met vragen rond zelfdoding?
Ben je bang dat een vriend of vriendin zelfmoord zou plegen?
Kijk dan zeker eens op de volgende website: http://www.preventiezelfdoding.be/